fırat arslan
fırat arslan

KASTEN ADAM YARALAMA SUÇU

Varoluştan itibaren insanlar, her dönemde birlikte yaşama konusunda problemler yaşamıştır. Bununla birlikte her toplum, belli başlı kuralların çerçevesinde genel bir toplumsal kurallar oluşturma gereksinimi duymuşlardır. Aksi mümkün olmayan bu halle birlikte insanların belli başlı haklara sahip olmaları, ayrıca birbirlerine de bu konuda saygı duymaları asıl amaç haline getirilmeye çalışılmıştır.

Bakırköy ceza avukatı olarak belirtmeliyiz ki bizim hukukumuzda da korunan belli başlı hukuki değerler mevcuttur. Bunlardan bir tanesi de beden bütünlüğü/vücut dokunulmazlığıdır. Tıpkı yaşama hakkı gibi kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardan bir tanesidir. 1982 Anayasa m.17 ‘’Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası dışında bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz…’’ de bu konu açık ve net bir şekilde ifade edilmiş ve kanunen koruma altına alındığı ortaya konulmuştur.

Suçun Maddi Unsurları

Bu suçun faili herkes olabilir. Suç tanımında yalnızca ‘’kişi’’ den bahsedilmesi de bunu göstermektedir. Ayrıca fail ve mağdur arasında eş, kardeşlik, altsoy-üstsoy ilişkisinin bulunması halleri (m.86/3a) suçun nitelikli halleri sayılmaktadır. 

Yine kanunda bulunan suç tanımında bahsedilen ‘’başkası’’ kavramı ile de kasten yaralama fiilinin fail dışındaki bir kişiye yönelik olması gerekmektedir. Bu bahsi geçen kişi de bir başka maddi unsurumuz olan mağdur kişisidir. Mağdur da tıpkı fail gibi herkes olabilir. Ancak bir insan olması ayrıca yaşayan bir insan özelliği taşıması gerekmektedir. Ölmüş bir kimseye karşı kasten yaralama suçu işlenemez. Bu bahsettiğimiz son hal için işlenemez suç kavramı devreye girecektir. Ayrıca mağdur açısından da m.86/3 aynı hükümleri içermektedir.

KASTEN YARALAMA SUÇUNUN İŞLENİŞ BİÇİMLERİ

TCK m.86/2 de failin mağdura karşı yapmış olduğu fiilin kişi üzerinde ki etkisi dikkate alınmaktadır. Mağduriyetin basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olması halinde mağdurun şikayeti üzerine fail 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası ile cezalandırılır.

Şikayet hakkı kişinin fiili veya faili öğrenme tarihinden itibaren başlamak üzere 6 ay içerisinde kullanılmalıdır. Tüketilmiş olan 6 ay sonunda şikayet hakkı son bulmaktadır.Basit yaralama da en önem arz eden konu; fiille birlikte gerçekleşen yaranın basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek olup olmamasıdır. Burada karar mercii Adli Tıp Şube Müdürlükleri tarafından raporla tespit edilmektedir.

Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek hallerde 4 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilmektedir. Basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek hallerde ise mesela bir doktorun kısa süreli bir tedavisinin yeterli olmayacağı, mağdurun kısa bir sürede iyileşememesi ya da yaralamanın sonuçlarının ortadan kalkmamış olduğu durumlardır. Bu hallerde ceza oranı 1 yıldan 3 yıla kadar olarak belirlenmiştir. (TCK m.86/1)

KASTEN ADAM YARALAMA SUÇU
şahinoğlu hukuk bürosu

Sosyal Medya

İletişim Bilgileri

Adres:
Osmaniye Mah. Şirin Sok. No:6/1 Tekin Plaza A Blok Kat:3 Daire:7 Bakırköy/İSTANBUL

Tel:
0532 276 20 73

E-Posta:
info@avfiratarslan.com

Av. Fırat Arslan | Hukuk ve Danışmanlık Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır

brunsia avukat web sitesi tasarımı
    [Kod-Menu-List]
  • [Kod-Menu-0-Adi]
      [Kod-Menu-0-Alt]
  • [Kod-Menu-1-Adi]
    • [Kod-Menu-List]
  • [Kod-Menu-0-Adi]
      [Kod-Menu-0-Alt]
  • [Kod-Menu-1-Adi]
    • Menü
    • [Kod-Menu-List]
  • [Kod-Menu-0-Adi]
  • [Kod-Menu-0-Alt]
  • [Kod-Menu-1-Adi]