Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi Nedir ?
Edinilmiş mallara katılma rejimi boşanma sonrasında görülen mal paylaşımı anlaşmazlıklarının çözümünü sağlayan uygulamalardır. Eşler arasında anlaşmalı boşanmalarda bile konu mal paylaşımına gelince birçok sorun çıkmaktadır. Bu bakımdan hangi mallar edinilmiş mal hangileri değildir sorusunun cevabını iyi bilmek gerekir.
Boşanmalarda mal paylaşımı nasıl yapılıyor?
Evlilik öncesinde mal paylaşımına ait bir anlaşma eşler arasında yapılmamış ise halen 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere şu şekilde mal paylaşım yapılmaktadır. Bunun anlamı 1 Ocak 2002den sonra elde edilen bazı mallar edinilmiş mallara katılma hakkını verir. Öncelikle malın hangi kategoride olduğu tespit edilir.
2002'den önceki mallar
Normal koşullar altında 2002'den önce alınan her türlü mal varlığı kayıtlı olduğu kişinin sayılmaktadır. Bakırköy boşanma avukatı olarak belirtmeliyiz ki diğer eş bu alınan mala maddi katkısını ispatlamak zorundadır ki kendisi de bu mallardan yararlanabilsin. Örneğin çalışıyorsa kendi parasıyla veya ailesinden aldığı paralarla yaptığı katkıyı ispat etmek zorundadır.
2002'den sonra alınan mallar
Kişisel mallar haricinde evlilik birliği içerisinde eşlerin birlikte oluşturdukları mallar paylaşıma girer. Eşlerden biri hiç çalışmasa bile gerekli koşullar sağlanıyorsa tüm mallar edinilmiş mal kapsamına girer yani paylaşmaya uygundur. Eğer mal üzerinde bir borç var ise bu borç düştükten sonra mal ikiye bölünür. Araba gibi değeri düşebilen mallarda zamanında eşlerin yaptığı katkı payı günün koşullarına göre yeniden hesaplanmaktadır.
Edinilmiş mallar nelerdir?
Evlilik sırasında çiftlerin sahip oldukları her türlü maddi değeri olan edinim malvarlığı sayılır. Bir malın malvarlığı olarak sayılabilmesi için ekonomik açıdan bir karşılığının olması gerekir. Diğer bir söylemle paraya dönüştürülebilen bir değer olmalıdır. Kazançlar da malvarlığı kapsamındadır. Örneğin kira gelirleri gibi. Ayrıca bir malvarlığı başka bir malvarlığına dönüştürülse dahi edinim kapsamındadır.
Örneğin arabanın satılıp bankaya faize yatırılması gibi. Mal paylaşımı çok kapsamlıdır. Öyle ki örneğin malvarlığı ekili bir tarla olsun sadece tarla değil tarladan elde edilen o yılki ürün de paylaşıma girmektedir. Belli başlı malvarlıkları olarak arsa, ev, tarla, gibi taşınmazlar, hisse senetleri, altın gibi değerli mücevher (bazıları kapsama girmez) ve birikimler, arabalar ve diğer binek araçları, ev eşyaları sayılabilir. Miras yoluyla kalan mallar ise kişiseldir paylaşılmaz.