Halk arasında tek celsede boşanma olarak bilinen boşanma türü anlaşmalı boşanmadır. Taraflar her koşulda anlaşmışlarsa eğer, Mahkemeye müracaat ederek anlaşmalı olarak boşanabilirler.
Ancak Yasada anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi için gerekli şartlar mevcuttur. Yasa, anlaşmalı boşanmalarda 1 yıllık evli olma şartı aramaktadır.
Yani, yasaya göre 4 aylık evli bir çift anlaşmalı olarak boşanamayacaktır.
Evlilik birliği 1 yıl ve üzerinde olan çiftler anlaşmalı olarak boşanmak istediklerinde her konuda anlaştıklarına dair aralarında protokol tanzim ederler.
Söz konusu boşanma protokolü de Mahkemeye sunulmak sureti ile karşılıklı olarak anlaşılan hususlar Mahkeme Hakimince tespit edildikten sonra boşanmaya karar verilir.
ANLAŞMALI BOŞANMADA TAZMİNAT ALINIR MI?
Anlaşmalı boşanmada taraflar tazminat ödeme konusunda anlaşmışsa, tazminat isteyen taraf tazminat alabilir.
ANLAŞMALI BOŞANMADA NAFAKA ALINIR MI?
Anlaşmalı boşanmada taraflar nafaka ödeme konusunda anlaşmışsa, nafaka isteyen taraf nafaka alabilir.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVALARINDA AVUKAT TUTMAK ZORUNLU MU?
Anlaşmalı boşanma davaları da dahil tüm davalarda avukat tutmak zorunda değilsiniz. Ancak; hukukçu olarak önerimiz hak kaybına uğramamak adına profesyonel bir boşanma avukatıyla davanızı yürütmenizdir. Hukuki işlemlerinizin güvenli ve hızlı bir şekilde çözüme kavuşması adına bir avukatla çalışmanız sizin yararınızadır.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI EN FAZLA NE KADAR SÜRER?
Yukarıda bahsettiğimiz üzere anlaşmalı boşanma davaları genellikle tarafların hazır olması halinde tek celsede bitmektedir.
Taraflar anlaşmalı boşanma kararı alıp, tarafımıza başvuru yaptığında öncelikle protokol metni hazırlanıp imzalanmaktadır. Ardından dava dilekçesi ile birlikte protokol dilekçemiz ekinde Mahkemeye sunulmaktadır.
Mahkemenin iş yoğunluğuna göre en yakın duruşma günü Mahkemeden talep edilmekte, ve duruşma günü geldiğinde taraflar hazır ise boşanma gerçekleşmektedir.